Bir kadın için en özel dönem hamilelik dönemidir. Kaygılarla birlikte keyif ve mutluluk da getirir. Uzmanlar, 35 yaş ve üzerini gebelikte riskli grup olarak adlandırmakta ve daha yakından takip edilmesini önermektedir. Sağlıklı bir anne adayı, 35 yaşın üzerindeyse, hiçbir sorun yaşamadığı halde yine de riskli grupta sayılmalı mıdır? Böyle olduğunu bilmek hamile bir kadının psikolojisini nasıl etkiler? Sürekli ben 35 yaşındayım ve hamileyim, ya bebeğimi kaybedersem şeklinde bir endişe duyan anne adayları için sevindirici bir haber verelim; 35 yaşın üzerinde olup ilk bebeğine sağlıklı şekilde kavuşan çok anne var. Bir uzmana gittiğinizde değil 35, 30 yaşın bile anne olmak için geç olduğunu söyleyecektir. Değişen popüler kültür anlayışında insanlar artık daha geç evlenmekte ve dolayısıyla daha geç ebeveyn olmaktadır. 20 yaşında bir genç bayanın yumurtaları, 30 yaşındakinden sayıca daha fazla ve daha sağlıklı olabilir ama anne olmaya hazırdır diyebilir miyiz? Okulunu okumakta ya da yeni mezun olmuştur, iş bulacak, para biriktirecek, önce kariyerine ve hayatta ayakta durmaya odaklanacaktır. Ardından evlendiği zaman da hemen çocuk düşünmeyebilir. Yapılan araştırmalara göre yeni evlenen çiftler en az beş yıl çocuk düşünmemektedir. Bu durumda 20 yaşındaki genç bayan zaten 30’una geldi artık anne olması için geç mi? Uzmanlar bu konuda ikiye ayrılıyor; klasik düşünüp çocuk genç yaşta yapılmalıdır diyen de var, annede herhangi bir sağlık sorunu yoksa 35 den sonra da sağlıklı bir hamilelik geçirebilir diyen de. Tanınmış kadınların çoğunun geç yaş diye tanımlanan 35 hatta 40 ve üzerinde çocuk sahibi olmaları da bu konuda anne adaylarını rahatlatan bir durumdur.
Kaç Yaşına Kadar Gebe Kalmak Mümkün?
İlk gebelik değilse, yani anne adayı daha önce doğum yapmışsa yumurtlaması sürdüğü müddetçe hamile kalabilir. Menopozla birlikte kadının hamile kalma ihtimali de tamamen bitmektedir. Bununla birlikte daha önce çocuk sahibi olmamış bir bayan için 35 ve üzeri riskli grup olarak nitelenmektedir. Bunun nedeni 35’den sonra her geçen yıl, hamile kalma ihtimalinin zorlaşmasıdır. Ancak hamileye kalmayı etkileyen tıbbi bir sorun yoksa menopoza girmemiş bir kadın her yaşta hamile kalabilmektedir.
35 Yaş üzerinde de sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirilebilinir ve örnekleri oldukça fazladır. Sadece dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır.
-Doktor kontrolleri asla aksatılmamalı
-Down sendromu ihtimaline karşın dörtlü tarama testi mutlaka yapılmalı
-Stresten uzak durulmalı
-Sigara ve alkol içilmemeli
-Sağlıklı ve ideal kiloda olunmalı
- Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli
-Spor hayatın bir parçası olmalı
-Hamilelik sırasında doktorun önermediği hiçbir ilaç içilmemeli
35 yaş ve üzeri için erken doğum ve düşük riskleri olduğu da söylense de, herhangi bir etken olmazsa bu olasılıklar çok düşüktür. Eğer hamilelik sırasında sorun yaşarsanız, doktorunuz yatak istirahatı önerecek, gerekli görürse hastaneye yatıracaktır. Düşük riski ileri yaş için ne kadar çok görülse de, her yaş için geçerli bir ihtimaldir. Normal hamile kalma oranlarında azken, tüp bebek ile hamile kalanlarda düşük riski daha fazladır. 35 ve üzeri yaştaki hamileler, riskleri ve bu olumsuz konuşmaları fazla kafalarına takmamalı, doktorlarını iyi dinleyip, sağlıklı beslenmeli ve aktif hayatlarına devam etmelidirler.
Sağlıklı bir kiloya ve genel duruma sahip 35 yaş üzeri bir kadın, hamile kaldığında daha kilolu 20 yaşında bir kadından çok daha sağlıklı ve kolay bir hamilelik geçirecektir. Tüm yorumlara rağmen 35 yaş üzeri kadınların sağlıklı bebeklere sahip oldukları bir gerçektir.
Riski azaltmak için uzmanların önerdiği bir konu da cinsel ilişkidir. 35 yaş ve üzerinin hamileliğin ilk üç ayında cinsel ilişkiye girmemesi önerilmektedir. Hatta bazı uzmanlar, annenin yaşı kaç olursa olsun, gebeliğin ilk üç ayınca cinsel ilişkiyi önermemektedir. İlerleyen dönemde de risk olmadığına emin olunursa cinsel ilişki önerilmektedir. Bunun nedeni de kesin kanıt olmamasına rağmen, ilk üç aydaki cinsel ilişkinin düşüğe sebep olabilme ihtimalidir. Çoğu kadın, gebeliğini hiç cinsel ilişkiye girmeden geçirmekte, bu riski almak istememektedir. 35 yaş ve üzeri hamilelerde, sanılanın aksine risk daha genç hamile kadınlardan fazla değildir. Hamile kadının daha önceden sahip olduğu bir hastalık yoksa, sağlıklı kilodaysa, sigara kullanmıyorsa ve düzenli besleniyorsa; hamileliği de oldukça sağlıklı ve kolay geçecektir. Kısaca önemli olan yaş değil, yaşama şeklidir.
Yorumlar